Miris dunje

plakat za web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor teksta i redatelj: Zvonko Zečević

Skladatelj: Petar Eldan

Dramaturginja: Vesna Kosec – Torjanac

Umjetnički savjetnici: Filip Eldan i Nikša Eldan

Dizajnerica plakata, programske knjižice i likovna suradnica: Matilda Lepoglavec

Kostimograf: Mladen Grof Jerneić Erdődy

Fotograf: Damir Chytil

Igraju: Zvonko Zečević i Petar Eldan

Zahvaljujemo Tamari Kučinović na stručnoj pomoći i savjetima .

 

   Miris dunje je poetska monodrama strukturirana u dva stilski i sadržajno povezana dijela. Prvi dio u drugom planu govori o autorovom životu u Gunji, a u prvom planu je život i nestanak njegovog rođaka u Drugom svjetskom ratu. Ta istinita priča samo je kontekst kroz koji autor govori o jednom bolnom i apsurdnom vremenu, vremenu Drugog svjetskog rata i njegovoj refleksiji na vrijeme i društvo osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tu se pojavljuju mnoga lica i pojave čiji su životi determinirani davnim događajima. Dramski stil pripovjedanja je u prvom licu i neposredno korespondira s gledateljem. Dramsko i komično se ne prepliću, nego sudaraju i tvore svježa iskustva na sceni, kao što se sudaraju pripovjedni i glazbeni dijelovi monodrame.

   Drugi dio govori u prvom planu o slavnom romskom glazbeniku iz okolice Županje. Prošlost i sadašnjost se međusobno prepoznaju i aktualizira se obnovljena stvarnost, koja je samo naizgled nestala. A ona je formativna, prije svega za pripovjedačev život, ali i za sva druga lica koje pripovjedač plastično opisuje, odnosno glumac igra.

   U monodrami se direktno progovara o potisnutim događajima iz intimne i nacionalne prošlosti, o položaju umjetnika i o ključnim socijalnim i emotivnim odnosima koji stvaraju umjetnika i njegovu potrebu da progovori potisnuto u njemu i društvu. Glazba i poezija su snažan i neophodan dio ovog dramskog teksta. Tim načinom dramski subjekt (autor) rješava dramske konflikte i traži katarzični odušak, za sebe i društvo koje ga je formiralo i nadalje gradi i razgrađuje.                                                                                                                                                                                                                                                               Zvonko Zečević

P1110780P1110796P1110743P1110777