Ljubavna pisma

Albert Ramsdell Gurney: LJUBAVNA PISMA

MESLISSA: Slavica Knežević
ANDY: Marko Torjanac

Adaptacija i režija: Marko Torjanac i Slavica Knežević
Prijevod: Marko Torjanac
Izbor kostima: Đurđa Janeš
Skladatelj: Milorad Stranić
Oblikovanje svjetla i zvuka: Darko Crnčević
Dizajn: Tomislav Veltruski

O predstavi:

Andrew i Melissa prijatelji su iz djetinjstva čije dopisivanje započinje slanjem poruka za vrijeme nastave u osnovnoj školi što se nastavlja cjeloživotnim razmjenjivanjem pisama.
I dok njihovi životi idu različitim smjerovima kroz pisma progovaraju o svojim nadama, željama, snovima, pobjedama i porazima.
U međuvremenu Andrew postaje uspješan odvjetnik i političar dok se Melissa okreće umjetnosti i porocima.
Kamo ih vodi slučajan susret nakon mnogo godina? Je li, nakon toliko vremena, za njih prekasno? Je li moguć „popravni“ iz ljubavi? I jesu li, nakon toliko godina, osobe iz pisama iste kao one u stvarnosti?

Melodrama Ljubavna pisma najizvođenija je kazališna ljubavna priča na svijetu nastala iz pera plodnog američkog dramatičara A.R. Gurneya. Tekst je premijerno izveden 1988. godine na Broadwayu te je iste godine nominiran za Pulitzerovu nagradu za dramu.
Od tada je ovaj jedinstven dramski tekst izveden nebrojeno puta po cijelom svijetu, a u glavnim ulogama okušala su se velika glumačka imena poput Kathleen Turner, Williama Hurta, Mela Gibsona, Gerard Depardieua, Anouk Aimee, Sissy Spacek, Sigourney Weaver, Elizabeth Taylor i drugih.
U Hrvatskoj je ovaj tekst praizveden prije dvadeset godina u Teatru u gostima, a uz Anu Karić u ulozi Melisse, u ulozi Andyja nastupali su Relja Bašić, Boris Buzančić i Boro Miholjević.
U najnovijoj produkciji Kazališta Planet Art snažnim glumačkim postavama ovog kazališnog klasika pridružuju se Slavica Knežević i Marko Torjanac koji predstavu potpisuju i kao redatelji te autori dramaturške prilagodbe.
Ljubavna pisma će nam svojom toplinom izmamiti i suzu i osmjeh, ali i poneko sjećanje na velike skrivene ljubavi koje svatko od nas nosi u sebi.

Iz kritika:

“Slavica Knežević u ulozi Melisse i Marko Torjanac u ulozi Andyja na scenu neizrecivo sugestivno donose svaku notu ranjivosti, duhovitosti, sudbinske povezanosti, prividne hladnoće, raspojasanosti…
Njihova maestralna interpretacija i glumačka suigra, kao i njihova zajednička adaptacija i režija ovoga komada, odvode gledatelja na vrlo mračna mjesta, u najskrovitije rukavce ljudske duše. Njihov scenski govor, satkan od najosjetljivijih niti kazališne suigre, dodirnuo je svaki skriveni živac gledatelja, potvrdivši da je publika posjetila umjetničku planetu.
Ovu predstavu, zamalo napisah – školu Torjanac – Knežević, treba vidjeti.
I gledajući ih, požalim što (još uvijek) nemamo primjerice njemačku tradiciju u kojoj je istaknuti glumac etabliran da stvara svoju školu, nego kod nas glumčevo umijeće gotovo uvijek ostaje kreativna tajna pojedinca, kako je upozoravao dr. Branko Gavella.”
Dubravka Lampalov-Mićunović, kazalište.hr

„Osim što su ga maestralno odglumili (možda i zato što su u privatnom životu bili supružnici i nakon razvoda prije 20 godina uspjeli održati živim kako svoje roditeljske obaveze, tako i međusobni prijateljski i profesionalni odnos), Slavica Knežević i Marko Torjanac su-potpisuju i adaptaciju i režiju ovoga komada, u kojem su priču Melisse i Andrewa uspjeli prenijeti toliko snažno da nekima, nakon puno smijeha, na kraju izmami i suze.“
Daniela Knapić, Kultur.istra

„Riječ je odličnom tekstu koji će vas nasmijati, a na kraju i rasplakati, a koji bi bez odličnih glumaca Slavice Knežević i Marka Torjanca izgubio pola svojih draži i emocija.“
Bojana Radović, Večernji list