Mala sirena

 

po motivima bajke Hansa Ch. Andersena

 

Režija i dramaturgija: Katarina Arbanas i Giulio Settimo

Glazba: Petar Eldan

Lutke: Katarina Arbanas

Scenografija i oblikovanje svjetla: Glulio Settimo

Igraju: Katarina Arbanas i Giulio Settimo

Glas Male sirene: Hana Hegedušić

Dizajn plakata i programske knjižice: Matilda Lepoglavec

Fotografije: Ana Šesto (za Kazalište Mala scena, 2011.)

Predstava je zasnovana na ispitnom materijalu Katarine Arbanas nastalom 2011. godine na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (mentor: red. prof. Karel Makonj; suradnici: Maja Lučić, viši asistent, Ria Trdin, asistent, Hrvoje Seršić, asistent).

Za pomoć u realizaciji predstave srdačno se zahvaljujemo Kazalištu Mala scena.

Preporučeni uzrast: 10+


Predstava Mala sirena lutkarska je fantazija inspirirana istoimenom bajkom Hansa Ch. Andersena, te se odigrava doslovce u vodi. Prostor morskoga kraljevstva prikazan je vodom ispunjenim akvarijem u kojemu igraju lutke.

U našoj predstavi, za razliku od slavnog Disneyevog animiranog filma, nema negativaca, već je ishod naizgled tragične ljubavne priče rezultat svjesnih i promišljenih odluka protagonistice – Male sirene.

Naime, Mala se sirena, zaljubivši se u ljudskog princa, odlučuje odreći svoga glasa – najljepšeg glasa među sirenama, u zamjenu za ljudsko obličje i priliku da tako ostvari svoju ljubav.

Njezina pustolovina počinje kada, dobivši za to dopuštenje svoje bake – morske kraljice, Mala sirena izranja iznad morske površine u dotad zabranjeni ljudski svijet u kojemu susreće svoga princa.

Ovo je priča o ljubavi koja nadilazi granice svjetova, o ljubavi koja je samo naizgled tragična jer prava ljubav ne može imati tragičan kraj. Prava ljubav uopće nema kraja. Ona može promijeniti formu, prijeći iz jednog oblika u drugi, ali nikada završiti. Prava ljubav, ona koja je ogoljena od svih strahova, nikad ne prestaje. Ona je jača od smrti. Ona je izvor života. Prava ljubav je vječna.

Predstava je namijenjena djeci viših razreda osnovne škole, mladima i odraslima.

Katarina Arbanas