Morphin’

Izraz morph podrazumijeva postupnu promjenu nekog objekta ili subjekta u njegov novi oblik. Istoimeni postupak u kompjutorskoj animaciji omogućava neprimjetnu tranziciju jedne slike u drugu.

TikTok je aplikacija na kojoj je zabavan sadržaj izložen u obliku kratkih videozapisa. Poznate kategorije većinom su plesne sekvence, različiti tutorijali, društvene igre ili komični skečevi. Specifičnost jest u tome da najpopularniji izvođači na aplikaciji nisu poznate i utjecajne ličnosti, nego ljudi koji amaterski, najčešće u kućnoj atmosferi, (pro)izvode vlastite zabavne uratke i stvaraju svoju publiku. Korisnik pritom jednim pokretom palca označava svoj interes za sadržaj koji gleda, dok internetski algoritam bilježi kategoriju videa i duljinu korisnikova gledanja, kako bi mu u skladu s tim parametrima mogao iznova ponuditi sličan ili drukčiji sadržaj.

Početkom 2022. godine među izobiljem navedenog materijala našle su se i stvarne snimke rata u Ukrajini. Jedan pokret palca dijelio je bojište u Kijevu od noćnog kluba u San Franciscu, vojnika od Batmana i motivacijski govor influencerice od političkog govora državnog predsjednika. Prosječni gledatelj, neovisno o svojoj dobi ili stupnju obrazovanja, jednako je izložen svemu i ništa mu pritom ne pruža kritički odmak od viđenog, nego je sveden na pasivnu konzumaciju ponuđenog. Sve je pretvoreno u neku vrstu performansa ili spektakla i sve je jednako (ne)važno.

Ukoliko nasumični algoritmizirani sadržaj koji korisnik konzumira zamislimo kao neku vrstu psihološkog profila, a platformu poput TikToka kao kreatora, možemo reći da se tako stvara neka vrsta digitalne ličnosti koja bez etičke granice na istu razinu svodi ratni, zabavni i komercijalni sadržaj. Poništava li se time granica između stvarnosti i fikcije?

Sadržaj predstave inspiriran je stvarnim videozapisima sa TikToka. Kroz fragmentaciju i kolažiranje govora i pokreta iz pojedinih videa i njihovim ponovnim uvezivanjem, cilj izvedbe je simulirati princip internetskog algoritma.

Predstava je nastala kao diplomski ispit na studiju neverbalnog teatra na Akademiji za umjetnost I kulturu u Osijeku, pod mentorstvom red. prof. art. Maje Đurinović.

Koncept i izvedba: Jura Ruža

Suradnica za scenski pokret: Martina Terzić

Ilustracije i dizajn plakata: Lucija Ostrogović

Autorska glazba: Arian Peharda

Fotografije i izrada trailera: Matija Benić

Oblikovanje svjetla: Filip Eldan, Nikša Eldan

Programska knjižica: Matilda Lepoglavec


Posebne zahvale Mladenu Grofu Jerneiću Erdödyju i Miri Hrebaku.